Banner til blogg - Spirituell mentor.jpg

Selvkjærlighet er ikke egoistisk

Oppdatert: 6. okt.

Hvordan er selvbildet ditt? Hvilke tanker har du om deg selv? Er du flink til å gi deg selv komplimenter? Til å gi deg selv den samme kjærligheten som du gir til andre? Er du flink til å lytte til ditt høyeste selv, eller lytter du som regel til egoet og din indre kritiker?


Hvorfor skal det være så vanskelig å faktisk elske seg selv? Hvorfor skal det være slik at du av samfunnet blir lært at selvkjærlighet er egoistisk og grenser til narsissisme? Hvorfor er det så mange som ser på selvkjærlighet som noe negativt og «fyfy«?


Det å få høre at du er egoistisk, selvopptatt, hoven eller en narsissist om du er glad i deg selv hjelper deg jo ikke akkurat til å faktisk få et bedre selvbilde. Det har snarere en motsatt virkning. Narsissisme bunner jo egentlig i det motsatte av selvkjærlighet. Nemlig usikkerhet. Narsissisme har med andre ord ingenting å gjøre med det å elske seg selv.

Selvkjærlighet er ikke egoistisk!

Utstråler du en sunn form for selvtillit så elsker du deg selv på lik linje som du elsker andre. Det er ikke slik at du er egoistisk og kun tenker på deg selv. Du tror ikke at du er hverken bedre eller dårligere enn noen andre. Du innser i stedet at alle er like mye verdt! Selvkjærlighet er også med på å forbedre relasjonene du allerede har til andre. Selvkjærlighet kan faktisk hjelpe deg til å elske de menneskene som du allerede holder hjertet nært enda høyere – og mer betingelsesløst – enn det du gjør per nå.

Les mer: Feel Pretty

Bildekilde: UnsplashTankegangen din har noe å si

Jeg kan sitte her å skrive det ene fine ordet etter det andre om det å elske seg selv uten betingelser. Selvkjærlighet altså. Men sannheten er at det er mye enklere å sitte her å skrive ordene, enn å faktisk praktisere det.

Det er enklere sagt (eller skrevet i dette tilfellet) enn gjort altså.

Det er jo ofte slik at du en dag kan se en ganske fin person i speilet. En fin, slank og sunn kropp. At du kan stå å se deg selv i speilet og faktisk være fornøyd. Sånn helt på ordentlig. FORNØYD. Og så kommer neste dag og da kan du se det stikk motsatte av det du så i speilet dagen før. Da er plutselig alt det som var bra dagen før ikke bra i det hele tatt. Da er plutselig alt feil. Hvorfor er det slik?

En ting er sikkert og det er at det ikke er kroppen din som har forandret seg i alle fall! Så hva er grunnen? Jo, grunnen ligger i det psykologiske. Altså tankene du har. Så mye kan faktisk tankegangen din ha å si. Og det er også derfor affirmasjoner kan hjelpe deg til et bedre selvbilde.

"You´ll see it when you believe it" – Wayne Dyer

Som Wayne Dyer sier i sitatet over her så ser du det når du tror på det. Tror du at du er tykk, ja da ser du deg selv som tykk, selv om du er tynn som en flis. Så enkelt, så vanskelig. For det er jo slik at det er enklest å tro på manglene og feilene du har. Og når det er der du har fokuset så er det også det du ser. Du blokkerer vel på et vis alt det andre. Blokkerer det positive. Nøkkelen er å hente frem følelsen og tankene du hadde den dagen du var fornøyd med det som du så i speilet. For det er som sagt ikke mulig at kroppen din kan endre seg så mye som det kanskje kan se ut som på kun én dag.


Finnes alltid rom for forbedring

Bare for å ha sagt det så prater jeg like mye til meg selv som til deg når jeg skriver her på bloggen. Jeg er på ingen måte utlært jeg heller. Jeg lærer noe nytt hver dag. Og er ikke nettopp det veldig fint? At du faktisk aldri blir utlært? At det alltid finnes noe nytt du kan lære deg? Jeg synes det. Jeg elsker å lære nye ting. Og det er jo den innstillingen du bør ha. At du faktisk ønsker å lære. At du faktisk ønsker å utvikle deg, og vokse som sjel og menneske. At du alltid streber etter å bli den beste versjonen av deg selv!


For det er jo ikke til å stikke under en stol at både du og jeg alltid kan bli bedre. Det finnes alltid rom for forbedring, samme hvor fantastisk du måtte være. Slik er det, og det synes jeg er bra. På den måten har du alltid noe nytt å strekke deg mot. Noe nytt å strebe etter. Nye mål å sette deg. Nye drømmer å følge…


Og nå skal altså selvbildet forbedres.


Hvordan? Jo, ved å bestemme deg for at du skal begynne å elske deg selv. Ved å bestemme deg for å fokusere på dine positive sider, fremfor dine negative sider. Ved å bestemme deg for at du er verdig å bli elsket. At du fortjener den samme kjærligheten av deg selv som den du gir til andre. At du fortjener å bli elsket betingelsesløst.

For sannheten er:

 • Du er verdig å bli elsket

 • Du fortjener ubetinget kjærlighet på lik linje som alle andre

 • Du er god nok

 • Du er vakker både på innsiden og utsiden

 • Du er perfekt akkurat som du er

Du må bare bestemme deg for å TRO. Bestemme deg for at dette er din nye sannhet. Bestemme deg for å gi slipp på alle de negative tankene som du per nå har om deg selv. Gi slipp og sett deg selv fri!


Det gjelder ikke bare deg, men meg også. For jeg trenger denne pep-talk´en like mye som deg, om ikke mer. Jeg har nemlig mye å jobbe med på dette området jeg også, selv om jeg har jobbet med dette aktivt i 3-4 år nå. Det tar tid. Det krever innsats. Det er en jobb rett og slett. Men det blir bedre, bedre og bedre. Du må bare ikke gi opp. Du må bare fortsette å jobbe med dette selv om du kanskje ikke føler at det går fremover. Selv om du kanskje føler at det ikke blir bedre. For tro meg: det blir bedre. Det kan ta tid som sagt, men bedre blir det. Jeg har selv fått et mye bedre selvbilde etter at jeg startet å jobbe aktivt med å forbedre dette. Og det blant annet ved hjelp av affirmasjoner.

Les mer: Bruken av affirmasjoner

Bildekilde: UnsplashKlar til innsats

Siden du fortsatt henger med her og har lest så langt så regner jeg med at du virkelig er klar til å forbedre selvibldet ditt. At du virkelig er dedikert til å starte (eller kanskje fortsette?) å jobbe mot et bedre selvbilde. At du er klar til å gi slipp på de gamle og negative tankene du har om deg selv og erstatte disse med nye.

Noen ting å huske på, og å ta med seg på veien videre:

 • Prøv ut affirmasjoner.

 • Vær obs på tankene dine og fokuser på positivitet.

 • Gi deg selv komplimenter.

 • Tren deg selv i å ikke sammenligne deg selv med andre. DU er DU og DEM er DEM. Alle er like bra!

 • Ingen er lik deg – og det er din styrke.

 • Ta tiden til hjelp.

 • Ta vare på deg selv – du er viktig!

 • Tro på deg selv!

 • Du er vakker og perfekt akkurat som du er.

 • Du har ingenting å bevise overfor noen andre. Vær deg selv!

Husk også på: Selvkjærlighet er ikke egoistisk!

Så jeg tror jeg avslutter med det.

Lykke til med det indre arbeidet! Både til deg og til meg. We can do it!


Hvordan er selvbildet ditt? Hvordan ser du på selvkjærlighet? Hva synes du om innlegget? Fikk du en liten motivasjonsboost?Namaste 💖

Linn Kleppa - Spirituell mentor & Livscoach

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle